TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI YÜKSEK LİSANS DERS İÇERİKLERİ

1. 5001 İleri Osmanlıca I       Zorunlu             3       6

El yazması  halinde bulunan  manzum ileri düzey Osmanlıca metinlerinin (Divan, Mesnevi, Şiir Mecmuaları, Nazire Mecmuaları vb. ) okunup tahlil edilmesi.

  1. 5003 Yazma Eserlerde İmla         Seçmeli           3          6

Klâsik Türk edebiyatı metinlerinin imlası, imla hususunda karşılaşılabilecek problemler, homograf kelimeler, okuma çalışmaları.

  1. 5005 Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri Tahlilleri             Seçmeli           3          6

1923’ten sonra Türk Edebiyatı’nın nazım yönüyle incelenmesi. Bu dönemdeki edebî grupların poetikası; dönemin önemli temsilcilerinin ve seçme eserlerinin incelenmesi.

  1. 5007 Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri       Seçmeli           3          6

Lehçe, şive, ağız kavramları, Türk lehçeleri araştırmalarının tarihi, Türk lehçelerinin tasnifi,  Türk lehçelerinin karakteristik fonetik özellikleri, Türk lehçelerinin karakteristik morfolojik özellikleri, Türkiye Türkçesi ile diğer Türk lehçeleri arasındaki ilişkiler, Türk lehçeleri araştırmaları için önemli kaynaklar.

  1. 5009 Edebiyat Tarihi Metodolojisi          Seçmeli           3          6

Edebiyat tarihi kavramları, edebiyat tarihinin metodolojisi, önemli edebiyat tarihleri.

  1. 5011 Türk Dili Tarihi        Seçmeli           3          6

Altay dil birliği, Türkçenin Altay dilleri içindeki yeri ve Altay dilleri ile ilişkileri, Ana Altayca Tasavvurları, Ana Türkçe ve Ana Türkçede yeniden kurma meseleleri, ilk Türkçe, Eski Türkçe dönemlerine genel bir bakış. Orta Türkçe, Yeni Türkçe dönemlerine genel bakış, günümüz Türk Lehçeleri, Türk Lehçelerini tasnif denemeleri, Türkçenin ses tarihine genel bir bakış.

  1. 5013 yy. Türk Edebiyatı Şiiri             Seçmeli           3          6

Şiirin tanımı, evrensel ve ulusal anlamdaki teori çalışmaları, Şiirin unsurları, 19. yüzyıl Türk şiirinde vezin, kafiye, ritim, imaj unsurları, 19. yüzyıl Türk şiirinde anlatım, 19. yüzyıl Türk şiirinde dil ve üslup, 19. yüzyıl Türk şiirinde biçim/form, Genel değerlendirme.

  1. 5015 Roman ve Şiir İnceleme Yöntemleri          Seçmeli           3          6

Roman ve şiirin tarihi gelişimi, Roman ve şiirin iç ve dış unsurları, zaman, mekan, izlek kavramları ve analiz metotları

  1. 5002 Uzmanlık Alanı Dersi, Seminer      Zorunlu          3          6

Tez çalışmasının, kuramsal, kavramsal ve yöntemsel çerçevesinin değerlendirilmesi, bulgularının değerlendirilmesi, yazım kurallarının değerlendirilmesi.

  1. 5004 İleri Osmanlıca II      Zorunlu          3          6

El yazması  halinde bulunan mensur ileri düzey Osmanlıca metinlerinin (Şair Tezkireleri, Münşaat Mecmuaları, Tarihler, vb. ) okunup tahlil edilmesi.

  1. 5006 Metin Tenkidi           Seçmeli           3          6

Eski harfli yazı ile kaleme alınmış eserleri neşre hazırlama usulleri; metin neşri, metin tamiri, nüsha farkı, istinsah kavramları; birden fazla nüshası olan eserlerde metni kurma yöntemleri.

  1. 5008 Cumhuriyet Dönemi Hikâye ve Roman Tahlilleri           Seçmeli   3      6

Cumhuriyet dönemi hikâye ve romanının farklı anlayışlarına mensup yazarlar ve eserlerinin tahlil edilmesi yoluyla sanat anlayışlarının ortaya konulması.

  1. 5010 Türkçenin Söz Dizimi          Seçmeli           3          6

Geleneksel dilbilgisinin cümleye bakış açısı. Cümleyi oluşturan unsurlar. Yapıları ve anlamları açısından cümleler. Cümle çözümleme yöntemleri.

  1. 5012 Edebiyat Teorisi ve Kuramları       Seçmeli           3          6

Edebiyat Kuramları ve Eleştiri Metotlarının Gelişim Evreleri, Yansıtma Kuramları ve Etkileri, Yeni Kuramsal Gelişmeler ve Yapısalcılık, Alımlama Kuramı ve Marksist Yaklaşımlar,Göstergebilime Getirilen Eleştiriler;Paul de Man ve Yale Yapısalcılık Ekolü; Kültür Araştırmaları ve Eleştiriler Edebiyat Teorisi; Genel Değerlendirme.

  1. 5014 Eski Anadolu Dil ve Metin İncelemesi       Seçmeli           3          6

Eski Anadolu Türkçesi metinleri üzerindeki ilk yayınlar. Eski Anadolu Türkçesinin dil özellikleri ve bu dönemde yazılmış eserlerin tanıtılması. Eski Anadolu Türkçesi metinlerinin okunması. Dede Korkud Kitabı’ndan seçilen muhtelif metinlerin okunması ve incelenmesi (fonetik, morfolojik, sentaktik, leksik), Yusuf u Züleyha kıssasının okunması ve incelenmesi (fonetik, morfolojik, sentaktik, leksik), Süheyl ü Nev-Bahar’ın okunması ve incelenmesi (fonetik, morfolojik, sentaktik, leksik)

  1. 5016 yy. Hikaye ve Roman Tahlilleri            Seçmeli           3          6

Hikaye ve roman inceleme teknikleri, 19.yy hikaye ve roman örnekleri, Ahmet Midhat Efendi, Namık Kemal Samipaşazade Sezai, Recaizade Mahmud Ekrem, ve eserleri.

  1. 5017 yy. Yeni Türk Edebiyatı Metin Tahlilleri        Seçmeli           3          6

Nesir ve nesir türlerinin tanımı, 19. yüzyıl nesir metinlerinin genel özellikleri, 19. yüzyıl Türk nesrinde dil ve üslup; Tiyatro, roman, gazete, makale gibi gelişen yeni türlerin genel özellikleri. Genel değerlendirme.